"Ga met elkaar in gesprek en leer elkaar kennen in een korte tijd, door op zoek te gaan naar de twinkeltjes in de ogen." Ria Roelands leidt de kickoff van de Challenge Natuurlijk Werken in met deze opdracht. Zo leren de deelnemers elkaar kennen op een ontspannen manier. 

Mijn kennismakingsgesprek was met Ria zelf. Ik ontdekte haar twinkeltjes al toen ik binnenstapte bij het Wijkcentrum Mariahoeve in Den Haag. Dit is echt haar ding: een diverse groep aan mensen leren kennen en het programma faciliteren. Het programma van deze avond draait om de kickoff van de Challenge Natuurlijk Werken. "Ik word heel gelukkig van in gesprek gaan met mensen die ik nog niet goed ken, en hen de juiste vragen stellen waardoor ze verder gaan denken."

Het doel van deze eerste bijeenkomst is voornamelijk elkaar leren kennen. Elkaars achtergrond ontdekken, het individuele doel voor deelname aan de Challenge en het beantwoorden van de eerste vragen. "Met de Challenge bieden we bouwstenen die kunnen bijdragen aan modernisering van de arbeidsmarkt," legt Irmgard Bomers, initiatiefnemer van de Challenge uit. "Zodat jongeren het werk kunnen doen dat bij hen past en ook aansluit bij de huidige tijdsgeest. Die bouwstenen zijn momenteel echt hard nodig."

Samen kleine stappen nemen

Iedereen heeft een andere achtergrond en andere uitdagingen. Het gemeenschappelijke doel is het samen kiezen van de juiste uitdagingen voor de komende periode. Pauline Schakenbos kwam met een mooie metafoor: "Jongleren leer je niet in een keer, dat moet je oefenen. Als je dit in je eentje doet, zul je daar een stuk langer over doen dan als je dit samen met anderen doet." Drie deelnemers stonden naast elkaar en jongleerden met drie ballen, dat bleek een eitje! "Je staat er niet alleen voor en met vallen en opstaan kom je er wel." Jongleren met een object dat makkelijker werkt dan ballen, zoals deze doeken, helpt je met het oefenen van de techniek. "Begin klein, dan kun je vanuit daar verder groeien," legt Pauline uit.

Verschillende uitdagingen

Het was heel leuk om de achtergrond van de deelnemers te horen. Zo vertelde Christie, 25 jaar en diëtiste, dat ze zich had aangemeld voor de Challenge, "omdat ik aangetrokken werd door Smaakmakers - het netwerk van Werken in Netwerken" (één van de Challenge partners). "Ik ben niet op zoek naar een vaste baan, maar aan de slag gegaan als ondernemer. Ik zet mijn eigen praktijk op omdat het niet bij mij past om te werken voor een baas." 

Jia-Qi doet mee met een andere reden, "ik werk al jaren bij mijn ouders in het restaurant. Nu ben ik meer om me heen aan het kijken. Ik ben klaar voor iets dat beter bij mij past en waar ik mijn talenten voor in kan zetten. Wat dat zou kunnen zijn weet ik nog niet, daar hoop ik door mee te doen aan de Challenge te ontdekken."

Inspiratiesessie

Esther werkt bij Wijkcentrum Mariahoeve. Zij begeleidt kinderen in de buurt door workshops te geven, in gesprek te gaan en activiteiten te organiseren. Ze deelt niet alleen haar ervaring van de uitdagingen in haar loopbaan, maar ook de lessen die zij leert door haar werk. "Ik help kinderen meer water, of meer rots te zijn. Dit kun je ook op jezelf toepassen. Mag je wat zelfverzekerder zijn, voor jezelf opkomen, krachtiger en strenger zijn? Of juist aardiger, zachter, meer flexibel en soepeler zijn?" Met een aantal oefeningen reflecteren we op onszelf, en ontdekken we of we meer water of rots moeten zijn. Met een aantal voorbeelden, oefeningen en wijsheden heeft ze de groep geïnspireerd. "Probeer uit je comfortzone te komen zonder jezelf te verliezen."

Aan de slag met Part-up

Zelf gaf ik een workshop over Part-up - de handige tool waarmee de deelnemers aan de slag gaan. Part-up is een meer flexibele vorm van organiseren, ondersteund door een online tool. Door te werken in een online werkomgeving, ook wel een tribe genoemd, leren de deelnemers organiseren op een nieuwe en flexibele manier. Organisaties werken met Part-up zodat talent beter benut kan worden, mensen in zelfsturende teams kunnen werken, functies en rollen niet meer nodig zijn en eigenaarschap gedeeld kan worden. Kortom: een manier van organisatie die innovatie stimuleert.

Wij gebruiken Part-up niet alleen omdat we ons deze nieuwe werkvorm eigen willen maken, maar ook omdat we zo gemakkelijk met elkaar in contact kunnen blijven en in teams projecten kunnen starten. Bekijk onze eigen tribe hier en meld je aan!

Vervolg van de Challenge

De eerste bijeenkomst was leerzaam en enthousiasmerend! De eerste deelnemers van de Challenge hebben elkaar wat beter leren kennen. We hebben inspiratie opgedaan, oefeningen geleerd en nagedacht over de vragen waar we mee rondlopen. 

De volgende bijeenkomst wordt georganiseerd op Part-up. Wil je de organisatie hiervan volgen of wil je het team helpen? Kijk dan op de tribe van de Challenge Natuurlijk Werken. Je zult op de hoogte worden gebracht wanneer de volgende bijeenkomst gepland staat. 


Wil je ook meedoen aan de Challenge? Dat kan want we hebben nog plek! Meld je aan en ontvang een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek.